Goede vakantiefoto’s nemen

Verticale fotos voor variatie

Doorgaans worden foto's op een liggend formaat gemaakt. Verticaal fotograferen zorgt voor wat variatie in uw reportage.

Kinderen zijn op hun best als ze spelen

De leukste kinderfoto's maakt u wanneer uw kind lekker aan het spelen is. Net als volwassenen reageren kinderen vaak anders wanneer ze een camera op zich gericht zien. Een van de gemakkelijkste manieren om natuurlijke en niet-geposeerde foto's te maken is om ze iets te laten doen wat ze leuk vinden. We zijn ook gauw geneigd om kleine kinderen altijd van bovenaf te fotograferen. Probeer ze eens op ooghoogte te fotograferen. Ga desnoods op de grond zitten of zak door je knieën. Dit komt de foto zeker ten goede. 

Zorg voor diepte in de foto's

Foto's van landschappen en vergezichten zien er vaak nogal vlak uit. Een manier om dat te verbeteren is het maken van een 'doorkijkje'. Daarmee kan u een zekere 'diepte'in de foto suggereren. Een andere oplossing is om dichter naar het onderwerp te lopen, zodat je bijvoorbeeld geen hele rij stoeptegels op de foto ziet. Een mens of een huisje links of rechts op de voorgrond geeft meer dieptewerking.

Horizon horizontaal

Zorg ervoor dat de horizon horizontaal is en niet altijd precies in het midden van de opname staat. Ga niet te ver van het onderwerp afstaan, maar houdt minimaal 1 meter afstand.

Bleekjes door de zon

Wanneer je personen fotografeert in de zon, krijgen ze een onnatuurlijk bleke huid. Foto's die je in het ochtendlicht of het late middag (begin avond) licht maakt zijn over het algemeen mooier. De kleuren zijn dan warmer en de schaduwen zachter.

Te donker

Donkere foto's ondanks het gebruik van een flitser? Waarschijnlijk was de afstand tot je onderwerp te groot. Een ingebouwde flitser van een kleine camera heeft slechts een bereik van 2 tot 3 meter.

Rode ogen

Rode ogen op foto's ontstaan doordat flitslicht wordt weerkaatst door het netvlies van het oog. Een camera met een zogenaamde 'rode ogenreductie' kan dit voorkomen. De flitser maakt dan voor de opname een zogenaamde pre-flits. Hierdoor worden de pupillen kleiner en vermindert het rode ogen effect.

Filmrolletjes en geheugenkaarten

Filmrolletjes kun je niet onbeperkt bewaren. De kwaliteit van de film neemt namelijk af na de uiterste gebruiksdatum. Kijk dus altijd goed op de verpakking.

Voor digitale camera's moet je goed kijken naar de grootte van de geheugenkaart die je gebruikt. Hoe meer Mb of Gb geheugen des te meer foto's je kunt maken.